HoviKoti

Tekstin koko

A- | A+

HoviKoti on kokonaisuus, joka tukee hyvää ja aktiivista elämää kahdeksalla eri tavalla. Lue Lisää »

 


Hovikumpu lopettaa toimintansa

Hoivapalvelualalla kotimaisten toimijoiden määrä on viime vuosina pudonnut merkittävästi alan voimakkaan konsolidoitumisen johdosta. Outokumpulainen ikääntyneille ja kehitysvammaisille asumispalveluja tarjoava Hovikumpu joutuu myös lopettamaan toimintansa siitä huolimatta, että sen palveluja on kiitelty sekä sisällöltään, että laadultaan.

Hovikumpu on toiminut Kuusjärvellä helmikuusta 2016 asti mutta innovatiivisesta ja ketterästä palveluvalikoimastaan huolimatta se ei ole saanut riittävää asiakaskuntaa voidakseen ylläpitää toimintaansa pidempään. Pohjois-Karjalassa paljon julkisuutta saanut Sote-ratkaisujen viivästyminen ja päätöksenteon hitaus on aiheuttanut yhtiölle merkittävät tappiot eikä perheyrityksellä ole kansainvälisen yrityksen valtavia taloudellisia resursseja.

”Rakennushanketta käynnistettäessä meillä oli tieto, että terveyskeskuksessa jonottaa jatkuvasti noin 15-20 asiakasta tarkoituksenmukaisempaa hoitopaikkaa. Tämän lisäksi kotona odotti 10 asiakasta palveluasumiseen pääsyä.” kertoo HoviKoti-ryhmän toimitusjohtaja Jussi Peltonen. Jo vuonna 2013 tarve ja näkemys tulevaisuudesta oli selkeä: ikäihmisten ja muistisairaiden palvelujen tarve lisääntyy voimakkaasti ja että tähän tarpeeseen ei Outokummussa pystytä vastaamaan. ”Hovikummun tarkoituksena oli tukea lain velvoitteiden toteutumista ja vanhusten hyvinvoinnin edistämistä asiakaslähtöisesti.” hän jatkaa.

Epävarmuutta tulevaisuuteen on lisännyt mm. Siun Soten linjaukset. Esimerkiksi itsemaksavana palvelujen piiriin tulevien asiakkaiden pysyvyyteen ei sitouduta tilanteessa, jossa asiakkaan kunnon heiketessä palveluntarve kasvaa. Asiakkaan itsemääräämisoikeuden puuttuminen ei ole hallitusohjelman tavoitteiden mukaista, mutta valitettavasti todellisuutta.

Lopullinen päätös jouduttiin tekemään Outokummun kaupunginvaltuuston 26.3.2018 tekemän päätöksen jälkeen, jossa Attendo Oy:lle vuokrattiin tontti uuden, 126-141 paikkaisen, palvelutalon rakentamiseksi. Outokummun kaupungissa on vuoden 2018 alusta yhteensä 96 pitkäaikaista ympärivuorokautista hoivapaikkaa ikääntyneille. Alueen kapasiteetti nousee siis nykyisestä 30-45 asiakaspaikalla, vaikka Hovikummussa on ollut paikkoja tyhjillään vuodesta 2016 asti.

”Perheyritys HoviKoti uskoo vahvasti perinteiseen, paikalliseen toimintaan. Pettymykseksemme paikallinen sitoutumisemme ei kuitenkaan näy kaupungin toiminnassa ja päätöksenteossa.” toteaa Hovikummun Kristiina Hätinen. ”Samalla haluamme kuitenkin kiittää kaikkia toiminnassamme mukana olleita asiakkaita, heidän omaisiaan, sitoutuneita työntekijöitämme sekä kumppaneitamme.”


Kristiina Hätinen ja Jussi Peltonen
p. 050 466 4240         
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.